Osobni račun

Info linija:   0800 0099
Email:   mojfond-omd@azfond.hr

AZ obvezni mirovinski fond u 2014. godini ostvario prinos od 11,37%

19.01.2015.


Investicijski tim AZ-a svojim je clanovima od pocetka rada pa zakljucno s krajem 2014. godine ostvario prosjecni godisnji prinos od 6,05% ili 3,63% iznad inflacije.

Preliminarni i nerevidirani rezultati koji ce svoju konacnu potvrdu dobiti u financijskim izvjescima krajem ozujka 2015. godine, pokazuju da je investicijski tim AZ obveznog mirovinskog fonda kategorije B, u protekloj godini svojim clanovima zaradio 2,6 milijardi kuna. To znaci da je zarada za prosjecnog clana AZ fonda kategorije B iznosila - 4300 kuna.

Komentirajuci godinu koja je iza nas i iznimno dobre investicijske rezultate, Davor Doko, clan Uprave AZ obveznog mirovinskog fonda rekao je;
"Najveci doprinos proslogodisnjem izvrsnom prinosu dale su hrvatske drzavne obveznice, osobito one duzeg dospijeca, denominirane u dolarima. Visokom prinosu dodatno su kontribuirale strane dionice, osobito one iz farmaceutskog sektora kojih imamo najvise u stranom dionickom portfelju."

Dinko Novoselec, predsjednik Uprave AZ obveznog mirovinskog fonda, dodao je da iako u AZ fondovima ne stavljaju preveliki naglasak na godisnje prinose, imajuci stalno na umu da je investiranje za mirovine maraton, a ne utrka na kratke staze, ipak i jednogodisnji odlicni prinosi pokazuju da konzistentna investicijska politika daje rezultate, te rekao;
"Na pocetku mirovinske reforme, optimisticne su prognoze govorile o ocekivanim prinosima obveznih mirovinskih fondova od 2% iznad stope inflacije. Nakon 12 godina rada AZ fond svojim je clanovima ostvario prosjecni godisnji prinos od 6,05% ili 3,63% iznad prosjecne godisnje inflacije. Uzevsi u obzir cinjenicu da smo u ovom razdoblju kako globalno tako i na hrvatskom trzistu kapitala bili pogodeni najvecom ekonomskom krizom, koja je na svom vrhuncu i vise nego prepolovila vrijednosti burzovnih indeksa diljem svijeta - ostvareni rezultat je zaista iznad svih ocekivanja."

Komentirajuci ocekivanja za ubuduce, Dinko Novoselec smatra kako se ovakvi izuzetni prinosi ne mogu ocekivati svake godine. Dodao je kako u AZ fondu smatraju da cemo se u uvjetima povijesno niskih baznih kamatnih stopa, rekordnih razina dionickih indeksa na razvijenim trzistima i pocetka ciklusa podizanja kamatnih stopa od strane americkog FED-a - morati priviknuti na nesto nize razine prinosa u sljedecih nekoliko godina.
Uprava AZ fonda ponovila je da dugorocna investicijska strategija AZ obveznih mirovinskih fondova koja na prvo mjesto stavlja sigurnost imovine clanova i ostvarivanje optimalnih prinosa, ostaje nepromijenjena. 

Medutim, novi Zakon o obveznim mirovinskim fondovima koji je stupio na snagu prosle godine donosi promjene koje ce tek u narednom razdoblju doci do punog izrazaja.

Uvedene su nove kategorije obveznih mirovinskih fondova , te su u ljeto prosle godine poceli s radom AZ obvezni mirovinski fondovi kategorije A, B i C.
"Sada, umjesto jednog, upravljamo imovinom tri fonda sa tri razlicita portfelja. Na taj nacin moci cemo primjerenije odgovoriti na razlicita ocekivanja i potrebe svih clanova vezano uz horizont stednje, spremnost na rizik i ocekivane prinose." zakljucili su u AZ fondu.

Izvor: AZ fond