Osobni račun

Info linija:   0800 0099
Email:   mojfond-omd@azfond.hr

AZ obvezni mirovinski fond udvostrucio vrijednost obracunske jedinice

03.07.2014.


Investicijski tim AZ-a svojim je clanovima udvostrucio vrijednost obracunske jedinice fonda, sto znaci da je na uplacenu kunu clana fonda na pocetku rada fonda - zaradio jos jednu.

Vrijednost obracunske jedinice AZ obveznog mirovinskog fonda za dan 9. lipnja 2014. godine, po prvi je puta premasila vrijednost od 200 kuna i iznosila 200,2743 kune.To znaci da kuna uplacena u AZ fond na pocetku rada fonda - danas vrijedi dvije. Prosjecni godisnji prinos od osnivanja Fonda do 9. lipnja 2014. iznosi 5,90%.

Komentirajuci vrijednost obracunske jedinice AZ fonda koja je po prvi puta presla vrijednost od 200 kuna, Dinko Novoselec, predsjednik Uprave, osvrnuo se na proteklo razdoblje;
"U ovih dvanaest godina od pocetka rada Fonda prosli smo zaista sve faze gospodarskog ciklusa. Od povoljnih globalnih kretanja i procvata trzista kapitala u RH i svijetu, do globalne krize na financijskim trzistima - suocavali smo se s mnostvom izazova koje je pred nas stavljalo upravljanje imovinom nasih clanova. Kroz citavo to razdoblje vodili smo se nasom investicijskom strategijom u kojoj je na prvom mjestu sigurnost imovine nasih clanova i ostvarivanje optimalnih prinosa."

"Konzistentna i dobro promisljena investicijska strategija koju provodimo u AZ fondu pokazala je najbolje rezultate upravo u najtezim okolnostima s kojima smo se suocavali, dodao je Davor Doko, clan Uprave AZ obveznog mirovinskog fonda.

Ukupna imovina AZ obveznog mirovinskog fonda na dan 9. lipnja 2014. iznosila je 25,46 milijardi kuna, od cega se 18,25 milijardi kuna odnosi na neto doprinose clanova, sto znaci da je AZ fond od osnivanja Fonda do 9. lipnja 2014. godine svojim clanovima zaradio 7,21 milijardu kuna.

U zakljucnom dijelu, Uprava AZ obveznog mirovinskog fonda osvrnula i na nova zakonska rjesenja kako u podrucju limita ulaganja, tako i na uvodenje potportfelja koji pred investicijski tim AZ-a postavljaju nove izazove kojima se vesele.Tako ce umjesto jednog, upravljati imovinom tri fonda sa tri razlicita portfelja. Na taj nacin moci ce primjerenije odgovoriti na razlicita ocekivanja i potrebe svih clanova vezano uz horizont stednje, spremnost na rizik i ocekivane prinose.


Izvor: AZ fond